ANKO* wil met Dag van het Haarwerk taboe doorbreken en drempel verlagen. Kwart Nederlanders gaat gebukt onder haarverlies.

Ongeveer één op de vier vrouwen boven de veertig jaar krijgt last van extreme haaruitval. Kaalheid bij vrouwen is in Nederland een taboeonderwerp. Vrouwen (en ook mannen) bij wie het haar gaat uitvallen, kunnen hierdoor te maken krijgen met psychische problemen. Veel mensen raken in een isolement. Zij durven niet over hun probleem te praten, terwijl er tegenwoordig oplossingen zijn voor haarverlies, die niet van echt te onderscheiden zijn.

Kappersbranchevereniging ANKO wil het taboe rondom haarverlies doorbreken en organiseert hiervoor de Dag van het Haarwerk op donderdag 16 juni. Pruiken en haarstukken zijn mede dankzij internationale sterren zoals Rihanna en Kim Kardashian tegenwoordig een trendy modeaccessoire. Deze acceptatie geldt niet of veel minder wanneer er uit noodzaak een haarstuk of pruik wordt gebruikt.

Bijna een kwart (21 procent) van alle Nederlanders heeft last van blijvende of tijdelijke kaalheid, ofwel ruim 3,5 miljoen mensen.

Gevoel van schaamte

Haarverlies is zowel voor mannen als vrouwen een probleem, al is het taboe om erover te spreken bij vrouwen het grootst. Kaalheid of kale plekken in het haar zorgen bij vrouwen meestal voor een gevoel van schaamte. Die schaamte weerhoudt velen ervan hulp te zoeken.

Hierdoor is vaak onbekend welke mogelijkheden er zijn op het gebied van haarwerk. Vooroordelen en achterhaalde denkbeelden blijven hierdoor voortbestaan.

Met de Dag van het Haarwerk willen erkende haarwerkspecialisten die bij de ANKO zijn aangesloten, hiermee definitief afrekenen.

Amateurs belemmeren goede hulp

Erkende haarwerkspecialisten herken je aan de ANKO-certificering. Zij worden meerdere keren per jaar bijgeschoold. Bij werk van amateurs kun je zien dat iemand een pruik draagt, maar bij haarwerken die gemaakt zijn door professionals zie je dat niet. “Er zijn helaas redelijk wat amateurs actief in onze sector”, zegt Willeke Pietersma, erkend haarwerkspecialiste en voorzitter van de Sectie Haarwerken bij de ANKO. “Daardoor zijn er slechte producten op de markt.”

Ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal

Op donderdag 16 juni vindt een workshop plaats op het hoofdkantoor van de ANKO in Huizen. Er worden demonstraties gegeven door erkende haarwerkspecialisten. Pietersma: “We laten simpelweg het verschil zien. Hiermee hopen we de drempel te verlagen voor mensen om op zoek te gaan naar een goede oplossing voor hun haar- en hoofdhuidproblemen.”
Tijdens de bijeenkomst in Huizen vindt er ook een discussie plaats over de oorzaken van haaruitval (bijvoor- beeld alopecia androgenetica of kaalheid als gevolg van chemotherapie) en de psychische problemen die er het gevolg van kunnen zijn. Kaalheid door chemotherapie is de oorzaak van ruwweg de helft van alle haaruitval bij mannen en vrouwen.

Andere oorzaken van haaruitval zijn huidziekten, allergieën, brandwonden, stress en gebruik van medicijnen. In Huizen zijn op 16 juni ervaringsdeskundigen aanwezig en prof. dr. Arnold Oranje, specialist op het gebied van haarziekten. Marijke Helwegen en actrice Katarina Justic, die alle- bei haarwerkdragers zijn, zijn tijdens de Dag van het Haarwerk in Huizen aanwezig.

Bij Mienis & Co is het elke dag de dag van de klant

Wij zijn blij met het initiatief van de ANKO om het haarwerk meer aandacht te geven. Nog te weinig mensen weten wat er mogelijk is. Wij gaan echter een stapje verder. Wij vinden u nog veel belangrijker. Voor ons is het elke dag de dag van de vrouw die kampt met haaruitval. Zoals u ziet krijgt één op de vier vrouwen, boven de 40 jaar, hier mee te maken. U bent dus zeker niet de enige. Laat dat een troost voor u zijn. Zet uw twijfel aan de kant en neem het besluit om gewoon een vrijblijvende afspraak bij ons te maken. Wij kunnen u vast en zeker op uw gemak stellen en informeren over de mogelijkheden voor u. Zonder verplichtingen. Dit is onze manier om het taboe te doorbreken. Doe het gewoon, bel Leonie 06-20177717 of Nannette 06-27825724.