Alopecia Areata

Sinds mijn 15de heb ik alopecia areata. Het begon met een klein plekje, vlak bij m’n kruin. In het begin was het nog goed te verbloemen met een petje, sjaal geknoopt in m’n haar etc. Rond mijn 20ste ging het ernstigere vormen aannemen, er kwamen meer plekken en ze werden groter. Uiteindelijk kwam ik via via terecht bij een kapper, die ook een aparte salon voor haarwerken had. Het werd een compleet haarwerk en voor toen was ik er erg blij mee. Geen mensen meer die je nastaren, geen rare vragen meer.  Toch bleef ik zoeken naar een ‘betere’ oplossing. Zo kwam ik terecht bij een ‘haarhotel’ . Daar werd een haarwerk op maat gemaakt van echt haar. Dat klonk wel heel mooi. Het grootste nadeel was…………….al mn haar moest eraf. Zodat het haarwerk goed op mn hoofd ‘geplakt’ kon worden. Dus ja, alles eraf. Haarwerk erop met tape, dat zat in ieder geval vast. Maar ’s avonds en ’s morgens vermeed ik de spiegel. Moest er vaak heen voor onderhoud en het idee van hotel voelde voor mij meer als iets ‘stiekem achteraf’.

Na de geboorte van mijn zoon kwam al mijn haar weer terug. Geen kale plek meer te zien. Wat was ik blij! Heerlijk weer de wind door m’n haar, geen metamorphoses meer in de ochtend en avond. Want ja………… elke dag word je toch gecontronteerd met de spiegel! En gewoon weer dagen hebben dat je haar niet goed zit. Ha ha ik was blij met die dagen…….. Iets minder dan een jaar geleden ontdekte ik weer een eerste plekje. Het zat links van m’n scheiding, dus in overleg met de kapper m’n model wat aangepast. Maar er kwamen meerdere plekjes bij. Dat werd camoufleren met wenkbrauwpoeder, daarna moest er een speld in m’n haar, zodat m’n haar (met haarlak) bleef zitten. Het werd dunner en elke spiegel was van mij, ff checken of m’n haar nog over de kale plek zat. Werd er nogal onzeker van. En een speld in mn haar, zo wilde ik er niet uitzien. Dus het internet op. Vele sites bekeken en doorgelezen. Na al die jaren hoopte ik dat er een andere mogelijkheid was . En die was er…… Een haarstuk ! ‘Gewoon’ mijn eigen haar met een beetje extra.

Zo kwam ik op de site van Mienis & Co. Had er meteen een goed gevoel bij en heb de stoute schoenen aangetrokken en gebeld. (ja, zelfs na al die jaren dat ik alopecia heb, was er toch een drempel) Afspraak gemaakt voor een intake gesprek met Leonie. Het was een fijn gesprek waarin ze uitlegde wat de mogelijkheden waren. Binnen een week kon ik opnieuw langskomen. Ze had diverse haarstukken voor me besteld, in div. kleuren en lengtes. En de keuze tussen echt haar of syntetisch.
De keuze viel op syntetisch. Mijn eigen haar geknipt en gekleurd, precies in de kleur van het gekozen haarstuk. Daarna het haarstuk er gedeeltelijk over, het is helemaal TOP! Complimenten voor Leonie, want niemand ziet het verschil tussen m’n echte en syntetische haren. En wat heerlijk om m’n haar weer gewoon los te dragen en in het model dat bij mij past.  Heb getwijfeld mijn verhaal naar buiten te brengen. Er heerst toch een taboe op. En zeker nu ik mn haarstuk heb, is het over………………(denkt men) Nou, nee hoor. Het blijft een gevoelig punt. Genezing zit er nog niet in. Alle lotions en zalfjes die ik ooit geprobeerd heb, hadden geen enkel resultaat. Maar voor nu, ben ik blij met deze oplossing. Zou iedereen met alopecia aanraden om de stap te nemen. De drempel lijkt hoger dan dat hij is. Nanette en Leonie zijn allebei erg begaan, geven je goede adviezen.Er hangt een prettige sfeer en je stapt er met meer zelfvertrouwen weer naar buiten.

C.